امیرعبداللهیان در آنکارا؛ در قطع روابط با صهیونیست‌ها ذره‌ای تردید نکنید-راهبرد معاصر
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد عراقچی: ایران به گام غیرفنی اروپا پاسخ مناسب می‌دهد

امیرعبداللهیان در آنکارا؛ در قطع روابط با صهیونیست‌ها ذره‌ای تردید نکنید

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دور جدید رایزنی‌هایش در منطقه و در مقصد دوم این سفر در آنکارا ضمن پیگیری برگزاری نشست سران کشورهای اسلامی درباره غزه، بر تحریم کالاهای اسرائیلی تأکید کرد و گفت: در قطع روابط سیاسی و دیپلماتیک با این رژیم جنایتکار ذره‌ای تردید نکنید.
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۵ - ۱۱ آبان ۱۴۰۲ - 2023 November 02
کد خبر: ۲۱۱۵۸۶

به گزارش راهبرد معاصر؛  روز سه‌شنبه نهم آبان ماه دور جدید رایزنی‌های منطقه‌ای حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در راستای توقف جنایات و نسل کشی صهیونیست‌ها در غزه، رفع محاصره این منطقه و ارسال کمک‌های انساندوستانه برای مردم بی‌دفاع فلسطین، با سفر به دوحه آغاز شد. سفری که برای دومین بار در دو هفته گذشته صورت گرفت. وزیر امور خارجه ۲۲ و ۲۳ مهر ماه و در چارچوب سفر به چهار کشور منطقه و در چهارمین مقصد این سفر در قطر با مقامات این کشور و همچنین اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس دیدار و درباره اوضاع غزه به گفت‌وگو پرداخته بود.

 

جمهوری اسلامی ایران از ابتدای عملیات طوفان الاقصی و واکنش صهیونیست‌ها به این عملیات، با حمله و تجاوز نظامی به غزه که همچنان نیز ادامه دارد و در راستای توقف این جنایات و نسل کشی‌ها، تلاش‌های گسترده‌ای را صورت داد. در این راستا علاوه بر رایزنی‌های تلفنی آیت‌الله رئیسی با برخی سران و همتایان در کشورهای مختلف، حسین امیرعبداللهیان نیز در این مدت با تعدادی از همتایان و مقامات تاثیرگذار تلفنی به گفت‌وگو پرداخت. او همچنین نامه‌هایی را به دبیرکل سازمان ملل، وزیر خارجه واتیکان و کمیسر حقوق بشر سازمان ملل نوشت و نسبت به وقوع بحران انسانی و نسل‌کشی در غزه هشدار داد. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در این راستا سفری به چهار کشور منطقه شامل عراق، لبنان، سوریه و قطر داشت و بعد از آن هم به جده رفت تا در نشست فوق العاده کمیته اجرایی سازمان همکاری اسلامی شرکت کند. وی ضمن شرکت و ایراد سخنرانی و ارائه پیشنهاداتی از جمله تحریم اقتصادی و سیاسی رژیم صهیونیستی، با برخی همتایان و مقامات حاضر در نشست جده دیدار و درباره اوضاع غزه به گفت‌وگو پرداخت. وی همچنین در هفته‌ای که گذشت سفری به نیویورک داشت تا در نشست مجمع عمومی سازمان ملل شرکت کند و در حاشیه آن هم با دبیرکل سازمان ملل و وزرای خارجه اردن و اندونزی دیدار و بر ضرورت توقف جنایات صهیونیست‌ها در غزه تأکید کرد.

 

سفر روز سه‌شنبه رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران به قطر چهارمین سفر امیرعبداللهیان به دوحه بعد از تصدی وزارت امور خارجه بود.

 

امیرعبداللهیان روز چهارشنبه دهم آبان ماه در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس در این باره نوشت: روز گذشته (سه‌شنبه) با سفر به دوحه دور جدید رایزنی‌های منطقه‌ای برای هماهنگی با مقامات کشورهای اسلامی و رهبران مقاومت جهت توقف جنایات صهیونیست‌ها در غزه و کمک به فلسطینی‌ها را آغاز کردم. در همین چارچوب با امیر و وزیر خارجه قطر، رئیس دفتر سیاسی حماس و همچنین وزیر خارجه تایلند گفت‌‌وگو داشتم.

 

رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران را که در این سفر «مهدی شوشتری» دستیار وزیر و مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقا، «محمد علی‌بک» دستیار وزیر و مدیرکل خلیج فارس وزارت امور خارجه و «ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه همراهی می‌کردند، روز سه‌شنبه نهم آبان ماه در دوحه با امیر قطر، وزیر خارجه و اسماعیل هنیه دیدار و گفت‌وگو کرد. وزیر خارجه تایلند هم به درخواست خود با امیرعبداللهیان دیدار و خواستار کمک ایران برای آزادسازی اتباع تایلندی به اسارت گرفته شده در فلسطین شد. امیرعبداللهیان هم در دیدار همتای تایلندی گفت که درخواست طرف طرف تایلندی را به مقامات حماس منتقل خواهد کرد و گفت که با گفت‌وگوهایی که روز سه‌شنبه با مقامات عالی سیاسی جنبش حماس داشته، موضوع اینگونه شهروندان نیز مورد گفت‌وگو و تبادل نظر قرار گرفته و مقامات حماس تأکید کرده‌اند که در صورت توقف حملات بی وقفه رژیم صهیونیستی به غزه، آمادگی بررسی فوری اینگونه درخواست‌ها و اقدام برای آزادی اینگونه شهروندان را دارند.

 

* آمادگی حماس برای آزادی اسرای غیرنظامی

پیش از این نیز امیرعبداللهیان در چهارم آبان ماه و در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک طی اظهاراتی با بیان اینکه رهبران حماس برای آزادی اسرای غیرنظامی آمادگی خود را به ما اعلام کرده‌اند، گفت: ما آماده ایفای نقش خود برای برقراری صلح و ثبات در منطقه هستیم. ایران به همراه قطر و ترکیه آماده نقش آفرینی است.

 

وزیر امور خارجه همچنین در گفت‌وگویی با بلومبرگ در پاسخ به سؤالی درباره تبادل اسرا گفته بود: ما با قطر در این رابطه، ارتباط و مشورت‌های نزدیکی داریم. من ۱۰ روز پیش در قطر بودم و مقامات قطر ایده‌هایی را برای آزادی اسرای غیرنظامی داشتند. ما ایده‌هایمان را به اشتراک گذاشتیم. هم دوستان ما در قطر و هم ما با آقای اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس برای تسریع و کمک به آزادی اسرای غیرنظامی صحبت کردیم، اما حماس نسبت به آزادی اسرای فلسطینی هم مطالباتی دارد. مبادله نمی‌تواند یک طرفه باشد. حماس به ما گفت نسبت به آزادی اسرای غیرنظامی آمادگی دارد. وی افزود: در ملاقات با اسماعیل هنیه به او پیشنهاد کردیم نسبت به آزادی اسرای غیرنظامی بررسی و اقدام کند. هنیه این ایده را پذیرفت و اعلام آمادگی کرد که نسبت به آزادسازی اسرای غیرنظامی اقدام می‌کنند. هنیه گفت ما آمادگی داریم همه اسرای غیرنظامی که در غزه هستند را آزاد کنیم. اما حتما آزادی اسرا نیاز به یک آتش بس و ترتیباتی دارد تا بتوانند نظامی‌ها را از غیرنظامی‌ها شناسایی و سپس اقدام کنند.

 

*رایزنی‌ها در آنکارا

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه این سفر و به منظور حضور در مقصد دوم یعنی ترکیه، در ساعات پایانی سه‌شنبه راهی آنکارا شد تا با رئیس جمهور و وزیر خارجه این کشور نیز درباره تحولات فلسطین و راه‌های پایان دادن به جنایات جنگی و نسل‌کشی صهیونیست‌ها در غزه، دیدار و گفت‌وگو کند. این چهارمین سفر امیرعبداللهیان به ترکیه پس از تصدی این سمت و نخستین سفرش بعد از انتخابات ریاست جمهوری در ترکیه و انتصاب هاکان فیدان به وزارت امور خارجه بود.

 

دیدارهای امیرعبداللهیان در ترکیه پیش از ظهر چهارشنبه دهم آبان ماه با حضورش در محل وزارت خارجه ترکیه و رایزنی‌ طولانی مدتش با «هاکان فیدان» آغاز شد.

 

وزیر امور خارجه در دیدار با همتای ترکیه‌ای تداوم حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم اما مقاوم و صبور غزه و محاصره تمام عیار این منطقه و استفاده از انواع سلاح‌های ممنوعه علیه شهروندان غزه را جنایات جنگی توصیف کرد و گفت: سکوت و بی عملی جامعه جهانی در مقابل این همه جنایت مستمر و غیرقابل تصور جایز نیست. وی تلاش مشترک ایران و ترکیه به همراه سایر کشورهای اسلامی برای پایان بخشیدن به این حملات و پایان محاصره و ارسال سریع کمک‌های انساندوستانه به غزه را فوری‌ترین اولویت خواند و بر اهمیت برگزاری فوری نشست سران کشورهای اسلامی و عربی به این منظور تأکید کرد.

 

هاکان فیدان هم ضمن تشریح دیدگاه‌ها و پیشنهادات کشورش، حملات جاری و محاصره علیه مردم غزه را نقص آشکار حقوق بشر خواند و افزود: ترکیه نمی‌تواند در برابر این جنایات سکوت کند. ترکیه بر ضرورت آتش بس و پایان دادن هرچه سریع‌تر به این تراژدی انسانی تأکید دارد.

 

روسای دستگاه‌های دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه پس از این ملاقات که به درازا کشیده شد، در میان خبرنگاران آمدند و به تشریح رایزنی‌های انجام شده پرداختند.

 

* جنگ ادامه یابد، مقاومت اقدام غافلگیرانه دیگری را در دستورکار دارد

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این نشست خبری با بیان اینکه در تامین امنیت منطقه و خانه با هیچ طرفی تعارف نداریم، گفت: در صورت ادامه جنگ، مقاومت اقدام غافلگیرانه دیگری را مورد تصمیم قرار خواهد داد و شرایط به گونه دیگری خواهد شد.

 

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران همچنان به تلاش‌های خود در رایزنی با متحدان و دوستان خود در منطقه برای جلوگیری از گسترش دامنه جنگ ادامه می‌دهد. آقای رئیسی در گفت‌وگو با برخی از سران منطقه و کشورهای اسلامی، ایده برگزاری نشستی با حضور سران کشورهای اسلامی و عربی را با هدف توقف فوری جنایات جنگی رژیم آپارتاید و کودک‌کش اسرائیل علیه غیرنظامیان فلسطین در غزه و کرانه باختری ارائه کرده است. در قطر و امروز در ترکیه این ایده را که مورد استقبال بسیاری از رهبران کشورهای اسلامی است، پیگیری می‌کنیم. پیش از این نیز، این ایده را با مقامات عربستان سعودی و مصر در میان گذاشته‌ایم.

 

وی همچنین در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: از مواضع قوی و دقیق اخیر اردوغان و از احساسات ارزشمند و پرشور مردم کشور دوست و برادر ترکیه در حمایت از مردم مظلوم و مقتدر فلسطین تشکر می‌کنیم. پیش از این با آقای هاکان فیدان وزیر امور خارجه در خصوص ابتکار کشورهای ضامن گفت‌وگو کرده‌ایم. ما از هر ابتکار سیاسی که مانع گسترش جنگ و تضمین کننده حقوق واقعی ملت فلسطین باشد، حمایت می‌کنیم.

 

وزیر خارجه در این نشست وظیفه کشورهای اسلامی و عربی را مورد اشاره قرار داد و افزود: کالاهای اسرائیلی را تحریم کنیم، نسبت به ارسال سوخت و کالا به داخل اسرائیل حساسیت نشان داده و آن را متوقف کنیم و در قطع روابط سیاسی و دیپلماتیک با این رژیم جنایتکار ذره‌ای تردید نکنیم.

 

هاکان فیدان نیز در این نشست خبری اعلام کرد: اسرائیل باید خشونت در غزه را متوقف کند و باید بداند که این کشتارها به راه حلی منجر نمی‌شود. وی افزود: ما به دنبال صلح پایدار هستیم. اسرائیل و متحدانش راه حل دائمی را از بین بردن گروه‌های فلسطینی می‌دانند اما این یک راه حل نیست و محقق نخواهد شد. آتش بس اگر انجام نشود، گروه‌های دیگر هم وارد جنگ خواهند شد و گسترش جنگ به نفع منطقه نیست.

 

* دیدار با اردوغان

دیدار با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه آخرین برنامه دیدار امیرعبداللهیان در آنکارا بود. امیرعبداللهیان در این دیدار که همتای ترکیه‌ای او نیز حضور داشت، تصریح کرد: لازم است کشورهای اسلامی برای پایان بخشیدن به جنایت جنگی رژیم صهیونیستی، رفع محاصره غزه و ارسال کمک‌های انسانی اقدام فوری و موثری داشته باشند و در این رابطه جمهوری اسلامی ایران بر ضرورت برگزاری فوری نشست سران کشورهای اسلامی و عربی تأکید می‌کند.

 

اردوغان هم در این دیدار با ابلاغ سلام خود به آقای رئیسی رئیس جمهور و با اشاره به گفت‌وگوی تلفنی اخیر با وی در خصوص تحولات فلسطین، دیدگاه ترکیه در خصوص بحران جاری فلسطین را تبیین کرد و گفت: اولویت ترکیه توقف حملات به غزه، آتش بس و رفع محاصره غزه و ارسال کمک‌های انسانی است و لازم است برای ایجاد سازوکارهایی که امنیت مردم فلسطین را تأمین کند، تلاش کنیم.

 

* پیگیری ایده برگزاری فوری نشست فوق‌العاده سران اسلامی

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پایان این سفر و پیش از عزیمت به تهران در جمع خبرنگاران به تشریح رایزنی‌هایش در قطر و ترکیه پرداخت و گفت: در قطر و ترکیه اولا ماموریت اول ما این بود که پیرو رایزنی‌های دکتر رئیسی با مقامات و سران کشورهای مختلف اسلامی و عربی، ایده برگزاری فوری نشست فوق‌العاده سران کشورهای اسلامی را پیگیری کنیم. این ایده به مقدار زیادی به پیش رفته و امیدواریم بتوانیم در عربستان سعودی که ریاست دوره‌ای سازمان همکاری اسلامی را بر عهده دارد، این نشست را در آینده نزدیک برگزار کنیم.

 

وی با بیان اینکه در قطر در دیدار با امیر و وزیر امور خارجه قطر موضوع ابتکارات سیاسی در دستورکار مشترک قرار داشت، افزود: ایده‌ای مطرح است که چند روزی آتش‌بس موقت برقرار شود و در سایه این آتش‌بس موقت کمک‌‌های انساندوستانه به شکل گسترده وارد غزه شود و همچنین شاهد تبادل آزادی اسرای غیرنظامی از دو طرف باشیم که شامل آزادی همه فلسطینی‌های دربند در زندان‌های رژیم صهیونیستی شامل زنان، کودکان و نوجوانان، شود. البته صهیونیست‌ها و رژیم اسرائیل با این موضوع بازی می‌کنند.

 

رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: در مصاحبه مشترک با هاکان فیدان بر این نکته تأکید کردم و در قطر آقای اسماعیل هنیه گفت که بر اساس آماری که در اختیار دارند، تاکنون حدود ۵۰ نفر از اسرایی که در اختیار مقاومت در غزه بوده، در بمباران‌های وحشیانه رژیم صهیونیستی کشته شدند. برخی از این‌ها در زیرزمین بیمارستان‌ها نگهداری می‌شدند که احتمال داده می‌شد بیمارستان امن‌ترین جا است و مورد حمله قرار نمی‌گیرد، ولی چه در بیمارستان المعمدانی یا سایر حملاتی که به بیمارستان‌ها داشتند، این افراد کشته شدند.

 

* آتش‌بس موقت در قطر در حال پیگیری است

وی درباره آتش‌بس موقت نیز بیان کرد: در خصوص آتش‌بس موقت هنوز ابتکاراتی در قطر در حال پیگیری و دنبال شدن است، اما صهیونیست‌‌ها به دلیل سرگیجه‌ای که به آن مبتلا شدند و شوکی که به آنها وارد شده، فقط دیوانه‌وار زنان، کودکان و غیرنظامیان را بمباران می‌کنند.

 

امیرعبداللهیان با ذکر این نکته که تلاش‌های سه روز گذشته‌ آنها برای ورود زمینی به غزه ناکام ماند، یادآور شد: در گفت‌وگو با اسماعیل هنیه و رهبران سیاسی حماس در قطر در جریان جزییات وضعیت میدان قرار گرفتیم. مقاومت توانسته نیروی و توان خودش را به خوبی حفظ کند. آقای اسماعیل هنیه گفت آمادگی داریم ماه‌ها و زمان طولانی مبارزه و جنگ را در مبارزه با اشغالگری به‌ طور رو در رو با رژیم اسرائیل ادامه بدهیم، اما موضوع کشتار زنان، کودکان و غیرنظامیان در واقع از صحنه نبرد جدا شود.

 

رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین به رایزنی‌هایش در آنکارا نیز اشاره کرد و گفت: در دیدار با آقایان اردوغان و هاکان فیدان همه ابعاد تحولات فلسطین و غزه مورد توجه قرار گرفت. آقای اردوغان با ایده آقای دکتر رئیسی برای برگزاری فوری نشستی در سطح سران کشورهای اسلامی موافقت داشت و تأکید کرد که تلاش خواهد کرد بتوانیم در این چارچوب، اقدامات لازم را به عمل بیاوریم. اما در عین حال ضمن اینکه ابتکارات و راه‌حل‌های سیاسی، برگزاری نشست سران کشورهای اسلامی و حتی سران کشورهای عربی در دستور جدی کار قرار دارد، مقاومت هم به مقتضیات شرایط و در صورت ادامه وضعیت کنونی و تداوم حملات، تصمیمات مقتضی را در زمان خود اتخاذ خواهد کرد.

 

این دیپلمات عالیرتبه ایرانی بیان کرد: براساس آنچه از مقاومت دریافت کرده‌ایم و جلسات و ارتباطاتی که بین سران مقاومت هست، در صورت ادامه حملات، قتل عام و نسل‌کشی در غزه، مقاومت تصمیم مقتضی و مناسب خودش را در سایر جبهه‌ها خواهد گرفت. امیدواریم که در ساعات آینده شاهد تحقق تلاش‌ها برای توقف فوری جنایات جنگی اسرائیل علیه غیرنظامیان در غزه و کرانه باختری و ارسال مستمر و گسترده کمک‌های انسانی و متوقف کردن کوچ اجباری ساکنان غزه باشیم./ فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر